Artikel

Cetak

TIMUN

Picture 007.png

 

PENGENALAN

Timun (Cucumis Sativus Linn) ialah dari keluarga Cucurbitaceae. Ia merupakan pokok herba semusim yang tumbuh menjalar dan memanjat serta mempunyai sulur paut yang kuat. Seluruh pokoknya dipenuhi dengan bulu-bulu kasar.

Pokok timun dipercayai berasal dari Utara India, tetapi kini penanamannya terdapat di semua kawasan beriklim tropika. Di semenanjung Malaysia, kawasan-kawasan pengeluar utama timun ialah Johor, Perak dan Terengganu.

Timun sesuai ditanam di kawasan yang bersuhu diantara 18-35˚C. Timun yang ditanam di kawasan yang panas memerlukan kadar baja dan pengairan yang lebih tinggi. Ia memerlukan 300mm air semusim. Timun sesuai ditanam di tanah gambut dan tanah berpasir dengan pengurusan pembajaan yang sesuai. pH tanah yang sesuai untuk penanaman timun adalah di antara 4.8-6.5.

Diantara zat pemakanan yang banyak terdapat pada timun ialah fosforus (21.0 mg), kalium (76.0 mg) dan natrium (13mg).

Timun biasanya dimakan mentah, dibuta ulan atau acar. Buahnya boleh juga dijeruk atau dimasak sebagai sayur atau dijadikan rencah di dalam pelbagai jenis masakan. Buah yang tua boleh dibuat sup untuk mengurangkan panas badan, terutaman bagi mereka yang baru sembuh dari demam. Putik timun yang dimasak dikatakan dapat menyembuhkan cirit birit pada kanak-kanak.

 

 

KEMBALI KE SENARAI MANUAL TANAMAN

 Youtube Jabatan Pertanian Perak Webmobile Jabatan Pertanian Perak

Pengguna Berdaftar

Arkib Keratan Akhbar

Artikel Akhbar
Artikel Akbar dari akhbar tempatan boleh didapati disini.

Sebut Harga / Tender

YOOaccordion

Senarai Sebut Harga / Tender.

 

Daftar Kontraktor

buku tetamu
Prosidur : Pendaftaran Kontraktor dan Pembekal

Cantik & Sihat

YOOaccordion

Tips dari Buku Cantik & Sihat

Buku Tetamu

buku tetamu
Buku Tetamu : Komen dan pandangan
MOA Jabatan Pertanian DOF MARDI FAMA LKIM LPP Agrobank MADA KADA MPIB TEKUN TEKUN rakanagro natc
MYGovernment 1malaysia taman pertanian malaysia mysms myideas MSCMalaysia MAMPU BLESS IIM SME SME
Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) Afro-Asian Rural Development Organization (AARDO) Plants Committee on Convention of Species of Wild Fauna and Flora (CITES)   World Trade Organization (WHO) Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Japan International Cooperation Agency (JICA) Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries of Japan (MAFF) International Plant Protection Convention (IPPC)
SUK Perak Peraknews KPerak Perbadanan Pertanian Negeri Perak PSDC Jabatan Perikanan Perak Jabatan Veterina Perak JPS Perak BERNAS