Artikel

Cetak

TIMUN

Picture 007.png

 

PENGENALAN

Timun (Cucumis Sativus Linn) ialah dari keluarga Cucurbitaceae. Ia merupakan pokok herba semusim yang tumbuh menjalar dan memanjat serta mempunyai sulur paut yang kuat. Seluruh pokoknya dipenuhi dengan bulu-bulu kasar.

Pokok timun dipercayai berasal dari Utara India, tetapi kini penanamannya terdapat di semua kawasan beriklim tropika. Di semenanjung Malaysia, kawasan-kawasan pengeluar utama timun ialah Johor, Perak dan Terengganu.

Timun sesuai ditanam di kawasan yang bersuhu diantara 18-35˚C. Timun yang ditanam di kawasan yang panas memerlukan kadar baja dan pengairan yang lebih tinggi. Ia memerlukan 300mm air semusim. Timun sesuai ditanam di tanah gambut dan tanah berpasir dengan pengurusan pembajaan yang sesuai. pH tanah yang sesuai untuk penanaman timun adalah di antara 4.8-6.5.

Diantara zat pemakanan yang banyak terdapat pada timun ialah fosforus (21.0 mg), kalium (76.0 mg) dan natrium (13mg).

Timun biasanya dimakan mentah, dibuta ulan atau acar. Buahnya boleh juga dijeruk atau dimasak sebagai sayur atau dijadikan rencah di dalam pelbagai jenis masakan. Buah yang tua boleh dibuat sup untuk mengurangkan panas badan, terutaman bagi mereka yang baru sembuh dari demam. Putik timun yang dimasak dikatakan dapat menyembuhkan cirit birit pada kanak-kanak.

 

 

KEMBALI KE SENARAI MANUAL TANAMAN

 Youtube Jabatan Pertanian Perak Webmobile Jabatan Pertanian PerakWebmobile Jabatan Pertanian PerakWebmobile Jabatan Pertanian Perak
 

Pengguna Berdaftar

Berita Terkini

Artikel Akhbar
Berita Terkini || Berita Terkini mengenai aktiviti dan maklumat
yang berkaitan dengan Jabatan Pertanian Negeri Perak.

Pengumuman

Artikel Akhbar
Pengumuman || Pengumuman Terkini yang berkaitan dengan
Jabatan Pertanian Negeri Perak.

Sebut Harga & Tender

YOOaccordion

Senarai Sebut Harga / Tender.

 

Cantik & Sihat

YOOaccordion

Tips dari Buku Cantik & Sihat

Keratan Akhbar

Artikel Akhbar
Artikel Akbar dari akhbar tempatan boleh didapati disini.
MOA Jabatan Pertanian MYGovernment MARDI FAMA LKIM LPP Agrobank MADA KADA MPIB TEKUN TEKUN rakanagro natc
SUK Perak Peraknews BERNAS mysms KPerak MSCMalaysia MAMPU Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Afro-Asian Rural Development Organization (AARDO) Perbadanan Pertanian Negeri Perak